Wat doet een bitfitter?

Iedere bitfitter heeft zijn of haar eigen achtergrond en zal dus een bitfitting op op eigen wijze invullen. Toch ziet een bitfitting bij een van onze leden er in grote lijnen als volgt uit:

Interview

De ruiter zal gevraagd worden wat de reden is voor de bitfitting. Zijn er bijvoorbeeld klachten met het rijden die eventueel voort kunnen komen uit de mond of het bit? Of gaat het om een nieuw paard waarvoor nog geen bit aanwezig is? Wat is het doel met het paard en welke bitten zijn er al geprobeerd?

Body Check

De bitfitter zal kort het lichaam van uw paard onderzoeken voor afwijkingen die van invloed kunnen zijn op het rijden. Zitten er knelpunten in de bouw van het paard? Zijn er bepaalde plekken op het lichaam welke gevoelig zijn?

Gebitscontrole

Het is van uiterst belang dat het gebit van het paard in orde is. De bitfitters beschikken over de handigheid en kennis om het gebit zo goed mogelijk te controleren en beoordelen. Indien nodig wordt de combinatie eerst doorverwezen naar een tandarts.

Mondcontrole

De mond wordt goed bekeken. Hier wordt naar onder andere de tong, de lippen, de lagen en slijmvlies eromheen gekeken. Ook wordt er gekeken of er irritatie is van het bit waar op het moment mee gereden wordt, en op de aanwezigheid van eventueel oud trauma.

Bitcontrole

Het huidige bit wordt bekeken in de mond. Er wordt gelet op de inwerking en de drukverdeling van het bit. Vervolgens kan er dan gereden worden om een zo compleet mogelijk beeld te vormen.

Overleg ruiter en bitfitter

Na het rijden met het eigen bit zal de bitfitter zijn of haar bevindingen met de ruiter bespreken. Komt dit overeen met het gevoel van de ruiter? En zit er nog verbetering in?

Testen bitten

De bitfitter beschikt vaak over een groot assortiment bitten van verschillende merken. Naar aanleiding van de klacht van de ruiter en de bevindingen tijdens het rijden zal de bitfitter enkele bitten aandragen om uit te proberen. Deze kan de ruiter dan direct testen en de bitfitter kijkt mee en geeft advies.